Zakonska in družinska terapija

Družina je zagotovo eden najbolj unikatnih prostorov, kjer se oblikujejo povezave med družinskimi člani, kjer se vzpostavijo odnosi, načini vedenja, čustvovanja, navezanost… Prav nobena družina ni enaka drugi. Družina se tudi nenehno spreminja in prav vsi družinski člani zavedno ali nezavedno vplivajo drug na drugega.

Ne glede na to kakšni odnosi prevladujejo v izvorni družini, bosta zakonca nezavedno prinesla vsak svoje vzorce v svoj partnerski odnos in ji tudi odigravala. Če je torej v izvorni družini prevladovalo nasilje, teror, zlorabe in je bila prežeta z žalostjo, strahom, jezo, potem se bodo najverjetneje tudi med zakoncema zbudila enaka vzdušja, čeprav oba hrepenita po ljubezni, pripadnosti, zaupanju, sreči.

Zakonska in družinska terapija je primerna za vse pare, zakonce in družine, ki želijo izboljšati svoje medosebne odnose. Primerna je tudi takrat, ko se v odnosih pojavljajo občutki odtujenosti, pomanjkanje razumevanja, napetost, nenehni konflikti med člani družine. Nezavedni vzorci vedenja, mišljenja in čustvovanja v neki družini, vplivajo na vsakega člana posebej, kar se v terapiji skuša razkriti in predelati na vseh treh ravneh – sistemski, interpersonalni in intrapsihični.

Komentiranje ni več mogoče.