Zakaj knjiga 50 odtenkov sive buri duhove?

27 Jul
od anja, objavljeno v Aktualno   |  Brez kometarjev

Velikokrat naletimo na razprave o knjigi 50 odtenkov sive in žensko navdušenje nad  glavnim protagonistom. A zakaj je Christian Grey tako priljubljen? Je posredi njegova moč, vpliv ali njegova navidezna praznina, v katero lahko projiciramo svoje fantazije in predstave, kar nam omogoči, da si lahko njegovo osebnost oblikujemo po svojih željah.

Prav na to temo objavljam vprašanje bralke priloge Ona, ki jo je mučilo vprašanje povezano s tematiko knjige.

Zdravo, oglašam se vam kar s poletnega dopusta, s knjigo v roki, ki mi ne da miru. Sprva sem se je otepala, saj me je bilo, iskreno povedano, sprva sram njene izposoje. Govori o razmerju kjer imata glavna akterja odnos v katerem se v spolnosti telesno mučita – no, mučenje je bolj enostransko (50 odtenkov sive). Ko sem brskala po internetu sem prebrala na forumu, da je glavni akter bolnik in da to kar počne ni normalno. Kar mi pri vsem tem ne da miru so določene vzporednice, ki jih opažam pri sebi. Nekaj let nazaj (z možem sva poročena 20 let), si je mož zaželel v postelji malce popestritve in to na podoben način kot opisuje knjiga. Poudarila bi, da seveda ne gre v takšne skrajnosti, kot opisuje knjiga, ga pa navdušuje malce ‘poredno’ obnašanje. Sama nimam nič proti temu, saj je vse (vsaj mislim) v mejah normale in priznati moram, da je bila kar dobrodošla sprememba pri nama. Drugače imava precej odkrit odnos in kar uspešno jadrava skozi zakonski jarem. Mi je pa knjiga dala misliti, ali je normalno to kar počneva.

Marjana

Pozdravljeni, Marjana, in hvala za zanimivo vprašanje. Velikokrat nas knjige popeljejo v čisto drugo dimenzijo, vsebina pa vzbudi marsikatero vprašanje. Včasih se nas tako dotakne, da jočemo, se jezimo, nemalokrat pa se z glavnimi liki tudi precej poistovetimo. Knjiga ki jo berete, je pravi svetovni hit, ob katerem je predvsem ženski spol pokazal neverjetno navdušenje. A čemu? Ker je zgodba odločno odstrnila tančico ‘prepovedanega’? Ker so se ženske poistovetile z glavno akterko? Ker je glavni lik tako zelo osebnostno ‘prazen’, da vanj lahko bralke projicirajo svoje želje in fantazije? Morda zato, ker je posredi moč in vpliv, kar je mnogim neizmerno privlačno? Knjiga vas je prav iz tega vidika očarala, a ko vlečete vzporednice z vašim možem in akterjem v knjigi, je potrebno vedeti, da gre v knjigi za osebnostno razbolelega človeka, ki so ga travme iz otroštva tako zelo zaznamovale, da ni sposoben skleniti zdravega partnerskega odnosa. Bližino in odnos z žensko – ki jo vidi in doživlja le skozi telesnost – vzpostavlja le skozi sprevrženo spolnost, vse skupaj pa se vrti okoli igre moči, dominance in razvrednotenja. Gre torej za patologijo, ki ni primerljiva z običajnimi, a raznolikimi spolnimi praksami, ki se jih poslužujejo pari. Že sami ste omenili, da gre pri vama z možem za občasno popestritev spolnega življenja, ki sta jo uvedla šele zadnja leta in nikakor za potrebo, ki je sad zlorabe in brez katere ne bi zmogla vzpostaviti stika. To pa je ključna razlika med vsebino knjige, ki je globlje pogledano pripoved o otroški travmi glavnega protagonista in seveda dekletu z nizko samopodobo. A skozi celotno trilogijo lahko vidimo, da oba v odnosu predelata svoje travme in zaživita srečno življenje … Kar brez skrbi, z možem še naprej tako uspešno jadrajta v zakonu in lepo nadaljevanje poletja želim.

**vsebina je bila objavljena v prilogi ONA

Tagged , , , , , , , , , , , , , ,

Odgovori

Moraš biti prijavljen,da lahko komentiraš.